ACSJKE – Reménység Háza rendezvények

2023. február 23. csütörtök, 19.00 óra
Reménység Háza

Címertani előadás és könyvbemutató.

Dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja bemutatja A székelyek jelképei a kezdetektől napjainkig című vetítettképes előadását.

Ugyanakkor bemutatásra kerül, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete kiadásában megjelent harmadik kötetet: Kárpátországi téridő. Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig, ötletgazda Galbács Pál, szerkesztette Szekeres Attila.


2023. március 2. csütörtök, 18.00 óra
Reménység Háza

Megnyitjuk A barcasági magyar képzőművészek XVI. seregszemléjét.

A tárlatot Dobolyi Annamária művészettörténész méltatja.

Megkérjük a kiállító művészeket, hogy 2023. február 23-ig munkanapokon, 10.00 és 14.00 óra között a kiválasztott alkotást, kiállításra kész állapotban, adják le a Reménység Háza titkárságán! 

*

A kiállításmegnyitó után bemutatjuk a Hochbauer Gyula tanár, helytörténész által szerkesztett Bálint András trilógia (A barcasági Csángó-magyarok, Számadás, Az élet szolgálat) köteteit. A szerkesztővel Bálint Ferenc, a Brassaï Magyar Adás szerkesztője beszélget.


2023. március 6. kedd, 18.00 óra
Reménység Háza

A maga természete szerint és szabadon –  filmbemutató – Erdély nagyasszonya, Szilvássy Carola a filmvásznon.

A hetvenperces történelmi dokumentumfilm játékfilmes elemeken alapuló jelenetbetétek és történelmi kordokumentumok, köztük gyűjteményi és magánarchívumokban felkutatott különleges filmrészletek és fotóanyagok segítségével mutatja be Szilvássy Carola életét és korát.

A film dramatikus jelenetei erdélyi magyar színművészek közreműködésével Erdélyben készültek, Szilvássy Carola életében is fontos és máig fennmaradt helyszíneken. Többek között a Kolozsvári Magyar Operában, a Kolozsvári Botanikus Kertben, a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában, a marosvécsi Kemény-kastélyban, valamint a gernyeszegi Teleki-kastélyban forgattak.

A film megjelenését támogatta és vetítését engedélyezte a Magyar Nemzeti Filmintézet!