A Nemzeti Művelődési Intézet XVIII. stratégiai konferenciája

Stratégiai konferencia

2023. november 8-án a Nemzeti Művelődési Intézet stratégiai konferenciát rendezett Állandó értékek – Új nézőpontok címmel. Az előadások fókuszában a következő időszak generációs, társadalmi és digitális kihívásai álltak. Az EMKE képviseletében Széman Péter elnök és Ács Zsolt irodavezető vettek részt a rendezvényen.

Évekre visszanyúló hagyomány, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet tavasszal és ősszel stratégiai konferencia keretében veszi számba és vitatja meg a szakmát értintő változásokat és kihívásokat. Az említett dátumon a 18. alkalommal rendezték meg a tanácskozást, amelyen átadták a Nemzeti Művelődési Intézet által alapított szakmai díjakat. Az elismerésekre rekordszámú felterjesztés érkezett az idei évben.

Az Állandó értékek – Új nézőpontok szakmai tanácskozás plenáris előadásainak fókuszában a következő időszak generációs, társadalmi és digitális kihívásai, valamint az ezekre választ kínáló szemléletformáló kezdeményezések és technológiai lehetőségek álltak. Olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogyan lehet integrálni a rokon szakterületek ismereteit és módszertanát az értékalapú kultúraközvetítés szolgálatába, vagy a technológia robbanásszerű fejlődésével hogyan változik meg az értékőrzés gyakorlata.

A konferencia előadásai azt a célt voltak hivatottak szolgálni, hogy rávilágítsanak arra, hogyan tudja tartani a tempót a rohamléptekben fejlődő világgal a közösségi művelődés az értékközvetítés mellett, egyúttal vonzóvá tenni szolgáltatásait a fiatalok számára. A plenáris előadásokon túl délután szakmai műhelymunkákat is szerveztek a Hungarikum Liget – Kárpátia Rendezvényházban a következő témákkal:

A Kulturális Szemle 10 éve

Műhelymunka vezető: Dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója

Családban marad – generációk a hagyományok átadásának útján

Műhelymunka vezetők: Bíró Márton és Bíró-Lázár Anna Dóra, a Nemzeti Művelődési Intézet térségi koordinátorai (Pest vármegye)

Hagyományos motívumok a kreatív ipar tárgyain

Műhelymunka vezetők: Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület vezetője és Tóth-Mundrusz Anett, viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Mókuskerékből a FLOW-ba, avagy zökkenj ki a gyorsuló időből – mit kínál a közművelődés? A témában meghirdetett pályázaton beérkezett legjobb jó gyakorlatok bemutatása

Műhelymunka vezető: Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója