ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

1944 őszének szomorú eseményeiről Benkő Levente történésszel

Forrás: 
Kolozsvári Rádió, 2018. január 5.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Benkő Levente volt a Kőváry László Honismereti kör tavalyi utolsó rendezvényének meghívottja a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban. A történésszel készített interjú fényt derít arra, hogy nem kizárólag a Szovjetunióban voltak áldozatai az internálótáboroknak, hanem Románia területén is működtek a szovjet táborok előszobájának számító gyűjtő és elosztó központok.

Több mint hetvenhárom esztendeje, hogy a zsidók deportálása és Kolozsvár amerikai bombázása után a harmadik szörnyű csapás érte a kincses várost.1944 októberében fogdosták össze és hurcolták el szovjet katonák azt a közel 5.000 magyar férfit, akiknek kétharmada sohasem jöhetett haza, mert odaveszett a hatalmas vörös birodalom kényszermunkatáboraiban, s a túlélők is öt-hat év kényszermunka után térhettek vissza családjaik körébe.

Elhurcolták a város munkaerejének javát, kiváló kezű mesterembereket, de elhurcoltak több jeles értelmiségit, köztük a református kollégium több tanárát, Faragó József és Haáz Ferenc néprajzkutatókat, Mikó Imre jogászt. Elvitték azt a Járosi Andor evangélikus-lutheránus esperest is, aki kiállt a zsidó közösség mellett, Márton Áronhoz vagy Eszterházy János felvidéki politikushoz hasonlóan, aki egyedüliként emelte fel a szavát a zsidó törvények ellen az egész akkori Szlovákiában.

A Benkő Leventével készített interjú fényt derít arra, hogy nem kizárólag a Szovjetunióban voltak áldozatai az internálótáboroknak, hanem Románia területén is működtek a szovjet táborok előszobájának számító gyűjtő és elosztó központok. Ilyenek voltak többek között a barcaföldvári és a foksányi. Ezekről is szó lesz a beszélgetésben. A foksányi internálótáborral kapcsolatos legújabban felszínre került adatok különös hangsúlyt kaptak abban az előadásban amelyet Benkő Levente a Kőváry László Honismereti kör utolsó múlt év végi rendezvényén tartott a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban. Az is szóba került, hogy még mi van hátra a téma kutatásában és az események feltárásában.

László Tibor interjúja itt hallható.

Kolozsvári Rádió, 2018. január 5.

 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés