10 éves az NMI, az EMKE Kárpát-medencei stratégiai partnere

nmi szekhaz este

2022. március 3-án tartotta XV. stratégiai konferenciáját a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., A közösségi művelődés korszaka – 10 éves a Nemzeti Művelődési Intézet címmel, melyen az EMKE stratégiai partnerként vett részt. Az EMKE, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjaként 2014-ben írt alá stratégiai megállapodást az NMI-vel, amelyet akkor ugyancsak a jelenlegi ügyvezető, Závogyán Magdolna képviselt. 

A konferencia műhelymunkái sorában tartotta idei első ülését a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal. 

A nemrégiben felavatott, korszerű lakiteleki NMI-székház adott otthont a vissza- és a jövőbe is tekintő konferenciának, melyet köszöntőjével Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitott meg, kihangsúlyozva a hidak szerepét kormány és civil társadalom között – legyen az szakmai vagy anyagi kapcsolódás, támogatás. Halász János államtitkár A kormány szerepe a kultúra rendszerében címmel, tartalmában elsősorban saját kötődéseit, elköteleződését kiemelve tartott előadást. Őt követte L. Simon László államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki A közművelődés szerepe a kultúrában című előadásában történelmi távlatból nyújtott átfogó képet a magyar civil életről, mely virágkorát az első-második világháború előtt élte, és amely manapság, úgy látszik, hanyatlóban van.

nmi konf lezsak
Lezsák Sándor előadása.
Az asztalnál balról jobbra: Halász János államtitkár, L. Simon László államtitkár, Fekete Péter államtitkár, Závogyán Magdolna NMI ügyvezető elnök, Nyári Gábor RETÖRKI ügyvezető elnök

A szünet előtti utolsó előadást Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke tartotta Értékek és hagyományok a magyar közösségekben címmel. A Hungarikum-liget megálmodója a kisebb és nagyobb közösségek életébe is beépíthető, közösséget kovácsoló, magyar fejlesztésű egyéni, páros és csapatjátékokról beszélt.

Kávészünet után az NMI korábbi és jelenlegi vezetői beszéltek az Intézet múltjáról, szervezeti átalakulásáról, valamint a közel- és középtávú jövő terveiről. „Jót s jól” A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai feladatainak stabilizálása címmel Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet nyugalmazott főigazgatója beszélt az elmúlt 10 év munkájának megalapozásáról, a közművelődési intézmény fókuszpontjainak változásáról. Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet volt ügyvezetője Államháztartáson innen és túl címmel az NMI átszervezésének nehézségeiről, hátrányairól és előnyeiről beszélt.

nmi konf zavogyan
Závogyán Magdolna előadása

A kört Závogyán Magdolna, 10 évvel ezelőtti és jelenlegi ügyvezető zárta A közösségi művelődés korszaka című előadással, melyben a visszatekintés mellett azokat az innovációkat mutatta be, amelyekkel az NMI működése bővült az elmúlt két (pandémiás) évben, valamint a 2022–2026-os évek terveit, melyek között első és legfontosabban kiemelendő a PS 200 névre hallgató, a Petőfi-emlékévhez kötődő program, amely a napokban-hetekben indul Magyország határain belül és kívül is. A konferencia plenáris ülését a Változások vonzásában I-II. kötet bemutatása (Balázsi Károly, művelődéstörténész), valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), a Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet közötti stratégiai együttműködési megállapodás megkötése zárta.

A délutáni program különféle műhelymunkákkal folytatódott, Szakfelügyelet és minőségfejlesztésKépzés és kutatás, valamint Módszertani innovációk témakörben, illetve Hévizi Róbert partnerségi központvezető vezetésével lehetőség volt bejárni és megismerni az NMI székházát, végigsétálni többek között az aula  körüli Napúton, vagy megtekinteni az Összetartozás Harangjának elsőszámú darabját.

harang2

A délután második felében a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal műhelymunkájára került sor, melyen az NMI részéről Závogyán Magdolna ügyvezető igazgató, dr. Juhász Erika szakmafejlesztési igazgató, Szedlacsek Emília szakmai igazgató és Hévizi Róbert partnerségi központvezető, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet részéről Soós Mihály igazgató és Kepe Kocon Lili szakmai munkatárs, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület részéről dr. Széman Péter elnök és dr. Széman Emese Rózsa szakmai munkatárs, a Felvidéki Értéktár Bizottság részéről dr. Rancsó Andrea elnök, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet részéről Takács Ottó igazgató, a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület részéről Molnár Eleonóra elnök, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet részéről Gondi Martina igazgatónő és Virág Kiss Anita szakmai munkatárs vett részt. A tanácskozás első részében azokról az NMI-s programokról esett szó, amelyekbe a KKK tagjai tevékenyen bekapcsolódnak: A Szakkör – jelenleg 6, a jövőben 15 féle kézműves szakkör támogatása; Közösségépítő kultúránk programsorozat – látóutak Lakitelekre, illetve a jövőben Kárpát-medencei helyszínekre; képzések folytatása a határokon túl is; JógyakorlatON program; valamint részletesen beszéltek a résztvevők a hamarosan induló PS 200 program, az ezen belül létrejövő Petőfi Klubok megvalósítási lehetőségeiről. 

A folytatásban a KKK saját programjairól esett szó. A Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál megszervezését ez évben a lendvai intézet vállalta, Soós Mihály igazgató a tervezett időpontról (2022. augusztus 25–27.) és programról beszélt. A résztvevőlista összeállítása, s ezzel összefüggésben a program egyes elemeinek pontosítása a soron következő feladat. Soós Mihály ugyanakkor megemlítette a Kárpát-medencei középiskolásoknak szóló Összetartozunk tábort is, mely szervezés alatt áll. Virág Kiss Anita ismertette az 5 határon át Kárpát-medencei vetélkedő jelenlegi állását, valamint néhány szervezési részletet is egyeztettek a résztvevők. Mindenek előtt leszögezték, hogy visszatérnek az eredeti, élő döntős formához. A részleteket a vetélkedő feladatainak kidolgozói június közepén egy hétvégi személyes találkozón vitatják meg.

nmi konf kkk csoportkep
A KKK tagjai

-szer-