Régiók bemutatkozása | Nyárádmente

2019. október 11-én, pénteken, 18 órától újabb kistérséggel ismerkedhetünk meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös rendezésében.

A Régiók bemutatkozása sorozatban ez alkalommal Nyárádmente értékeit, jeles embereit ismerheti meg a kolozsvári közönség a Nyárádmente Kistérségi Társulás szervezői közreműködésével és egyúttal megtekinthet egy, a régiót bemutató fotókiállítást is.

Ugyanakkor sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, és letelepedtek már Erdély fővárosában, vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban. Különösképpen ezeket a honfitársainkat kívánjuk megszólítani a Györkös-házban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) évente megrendezett eseménnyel: megidézve egy rövid kulturális programmal a szülőföldet, majd elbeszélgetve velük arról, hogy hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét.

Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntőjét és bevezetőjét követően a következő előadásokra kerül sor:

  • Vidékfejlesztés a NyárádmenténBalássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás/Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa
  • Nyárádmente népszokásai az ezredfordulóndr. Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár
  • A felső Nyárádmente hiedelemvilágának mentálhigiénés funkciói napjainkbandr. Balássyné Szabó Enikő néprajzkutató
  • Kertészeti kultúra a Nyárád mentén – dr. Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője
  • Nyárádszereda művelődési életeSuba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője

Az előadásokat Itthon és/vagy otthon címmel a közönséggel való interaktív beszélgetés követi, amelyet Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztője moderál.

Szeretettel várunk mindenkit!

***
Szervezők:
Művelődés folyóirat szerkesztősége
Nyárádmente Kistérségi Társulás
Györkös Mányi Albert Emlékház

Az esemény Facebook-oldala