EMKE közgyűlés, elnökségi választás és díjak átadása

Az EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szombaton, április 13-án tartotta meg éves közgyűlését, amely keretén belül új elnökséget is választottak. Ezt követte a díjak átadása a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.

„Újragondolás szükséges a közművelődés területén is”

Habár még nem lehet tudni, mit tervez az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület jövőre, amikor megalakulásának 140. évfordulóját ünnepli, a közelgő évforduló mégis ünnepélyes hangulatot, lendületet teremtett az idei szombati kolozsvári közgyűlésen. Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke és az RMDSZ EP-listájának harmadik helyezettje együttműködést ajánlott fel az EMKÉ-nek, mivel a fiatalok erőforrásai, lendületük és elszántsága jól szolgálja a közös ügyet, az önálló magyar kultúra megőrzését és továbbadását.

„Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 19. századi története az ellenállás és az önvédelem fegyverével a magyarság közművelődési megerősítésének feladatával indult, de soha nem mások rovására, hanem Erdély lakosai között a testvéri érzés fejlesztését, kulturális és közgazdasági intézmények létrehozását, illetve támogatását tűzte ki célul. A 20. század megtépázta nemzetünket, erőforrásaink kikerültek hatalmunkból, de a szellem és az alkotás szabadsága, a tudás megszerzésének, átadásának és művelésének lehetősége megmaradt számunkra. A kultúra egyszerre örökség és erőforrás, amit meg kell őrizni, és folyamatosan gyarapítani kell” – köszöntötte a jelenlevőket Simon Előd, a Kolozsvári Főkonzulátus konzulja.

Székely István: Találjuk ki a 21. század EMKÉ-jét

„Nagyon gyors társadalmi, szemléleti átalakulás részesei vagyunk, ez újragondolásra késztet a közművelődés területén is. A koronavírus járvány miatti leállások nagyon felgyorsították a digitális átmenetet. Ennek következtében az emberek majdnem 90 százaléka úgy ment fel a virtuális térbe, hogy vissza sem jött onnan. Azt a célt tűztük ki, hogy hozzuk vissza azt a társadalmi aktivitást, gyakoriságot, a kulturális rendezvények rendjét, ami a koronavírus előtt volt. Ez a próbálkozásunk sikertelen volt, mert alapvetően megváltoztak a kultúra-fogyasztással kapcsolatos szokásaink is. Ha a kultúra-fogyasztók a virtuális térben vannak, akkor utánuk kell menni” – fejtette ki beszédében az RMDSZ alelnöke.

További részletek és forrás: Szabadság.ro, Nagy-Hintós Diana

Fotók: Horváth László és Rohonyi D. Iván

 

A díjak átadásáról a RomKat.ro oldal is beszámolt.

EMKE-díjak 2024

Gr. Bánffy Miklós-díj – Nagy Pál; Bányai János-díj – Mohay Tamás; Janovics Jenő-díj – Moldovai Katalin; Kallós Zoltán-díj – Kelemen László; Kovács György-díj – Lung László Zsolt; Könczei Ádám-díj – Könczei Csilla; Monoki István-díj – Kovács Bányai Réka; Nagy István-díj – Fülöp Judit; Poór Lili-díj – Tóth Tünde; Spectator-díj – Oláh-Gál Elvira; Szentgyörgyi István-díj – Tamás Csilla; Szolnay Sándor-díj – Forró Ágnes; Életműdíjak: Boros ZoltánFarkas IbolyaGergely ErzsébetKulcsár GabriellaLászló Bakk Anikódr. Matekovits György. Kiváló közművelői oklevelek: Huszti Orbán SaroltaBatizán AttilaHaller BélaSzilágyi TiborBirtalan Beáta ErzsébetOláh GabriellaHochbauer GyulaLózer Csaba LászlóBartha MelindaFerenczi István.

Az eseményről az MTVA Agenda műsora is beszámolt
Az összeállítás itt tekintehtő meg (5:30 perctől), valamint az egyesület Facebook-oldalán.

Az EMKE elnökségének tisztújítását Muzsnay Árpád főtanácsos bonyolította le. Újraválasztották az eddigi elnökségi tagokat: tiszteletbeli elnök: Dávid Gyula, főtanácsos: Muzsnay Árpád, elnök: Dr. Széman Péter, alelnökök: Dr. Ábrám ZoltánFekete RékaDr. Fleisz JánosSerfőző Levente, elnökségi tagok: Balázs Bécsi AttilaFerencz AngélaImreh IstvánTóth Guttman Emese, illetve Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is az elnökség tagja lett. Létrehozták az ügyvezető elnöki tisztséget, amelyet Ács Zsolt tölt be.

A rendezvényen közreműködött a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenei Főgimnázium két tanulója: Orbán Sarolt (XII. osztály, hegedű) és Sógor Dénes (XI. osztály, zongora), felkészítő tanáruk Incze Lilla kamarazenetanár volt.

www.szeben.ro, 2024. április 16.