Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön

KósK140_Jánó+Varga

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2023. december 7-én, csütörtökön, 18.30 órai kezdettel. A polihisztor születésének 140. évfordulóján, a december 16-i születésnap közeledtével meghívottjaink, Jánó Mihály ismert művészettörténész és Vargha Mihály neves erdélyi képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója mutatják be Kós Károlynak azt az építészeti munkásságát, amely Háromszék központjához, Sepsiszentgyörgyhöz kötődik.

A két meghívott bevallottan a "csevely" műfajt választja: kötetlen beszélgetésben próbálja bevonni a résztvevőket Kós Károly és Sepsiszentgyörgy érdekes, egyben bonyolult viszonyába.

Kevesen tudják, hogy a székelyek múzeumának megépítése nagy sikert hozott Kós számára Háromszéken. Budapest után itt épült meg legtöbb háza, épülete. Erre a tényre a szentgyörgyiek méltán büszkék, Kós Károly munkássága része a város brandjének. Kós leveleiből tudjuk, hogy – feladva a Budapesti biztos egzisztenciát – azért éppen a kalotaszegi Sztánára telepedett, mert az a vasúton egyenlő távolságra helyezkedett el Budapest és Sepsiszentgyörgy között.

A nemrég felújított és nagy sikerrel felavatott múzeumi épületegyüttes jó apropója, hogy a kolozsvári közönség is többet megtudjon Kós és az általa nagyra tartott székelyek viszonyáról.

Az est (és a helyzet) pikantériája, hogy a szentgyörgyieket ezúttal két kézdivásárhelyi származású közéleti személyiség fogja dícsérni, két Mihály... mindkettőt a múzeum csábította a rivális városba, Sepsiszentgyörgyre... mindkét beszélgetőpartner (csevegő) több mint 30 évet dolgozott (Vargha még mindig) a Kós Károly tervezte épületben, illetve annak képtárában.

A helyszínen olyan Kós Károllyal kapcsolatos könyvek, monográfiák is megvásárolhatók lesznek, amelyek kolozsvári könyvesboltban nem kaphatók, zömében a Székely Nemzeti Múzeum kiadványai, és amelyek a karácsonyi ajándékozásban is opciók lehetnek.

Az est házigazdája Kós Katalin,  a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, Kós Károly unokája.

Szeretettel várunk mindenkit!
***
Az esemény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház. Partner a Székely Nemzeti Múzeum.
***
Az esemény Facebook-oldala

A Györkös-ház Facebook-oldala
Közönségünk Facebook-csoportja

A Györkös Ház eseménynaptára