Szilágyi Domokosra emlékeztek Szatmárnémetiben

Nyolcvanhat éves lenne idén a tragikusan fiatalon elhunyt Szilágyi Domokos, az erdélyi líra egyik meghatározó alakja, aki több szálon is kötődik Szatmárnémetihez. Születésnapján, július 2-án rá emlékeztek a szatmári irodalomkedvelők.

Az egybegyűlteket elsőként az Erdélyi Magyar Közművelősédi Egyesület főtanácsosa, Muzsnay Árpád köszöntötte. „Az 1989-es romániai változásokat követően a Szilágyi Domokost ábrázoló szobor volt Szatmárnémetiben az első köztérre került, ott felavatott, magyar vonatkozású műalkotás. Anekdotákba illő történetek kapcsolódnak Kolozsi Tibor alkotása helyének kereséséhez, elhelyezése engedélyeztetéséhez, a város akkori polgármestere ugyanis azt is templomkertbe vagy valamilyen jelentéktelen helyen szerette volna látni. Azt gondolta, visszautasítjuk ezt a felajánlott helyet. Nem így történt. Jónak találtuk, s az idő bennünket igazolt: Szilágyi szobra által a költő lírája életet, emberközelséget vitt az akkor még elég sivárnak tűnő blokknegyedbe” – mondta el Muzsnay Árpád, felidézve, hogy Szatmárnémetiben a büszt felállítása, azaz 1993 óta minden évben sikerült kisebb-nagyobb csoportban megemlékezni a tragikusan fiatalon, mindössze 38 évesen elhunyt lírikusról.

Az EMKE-főtanácsos ezt követően átadta a szót az esemény másik szervezőjének, Szökőcs Zsuzsanna pedagógusnak, aki irodalomkritikákat és elemzéseket alapul véve ismertette Szilágyi életútját és líráját. A szemléletes ismertető közben Budizsa Evelyn ás Szabó János Szilárd, a Harag György Társulat színművészei szavalatok révén hozták még közelebb a költőt a résztvevőkhöz.

A történeti visszatekintőt követően a jelenlevők egy-egy szál virágot helyeztek el a mellszobor talapzatán, majd főhajtással adóztak Szilágyi Domokos emléke előtt.

Forrás: www.szatmar.ro