Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki Muzsnay Árpádot

Augusztus 19-én, pénteken került sor a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadására a budapesti Hagyományok Házában. Az elismeréseket Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár adták át, a díjazottak között pedig ott volt a szatmáriak által jól ismert tanár és újságíró, Muzsnay Árpád is.

A néhai Kallós Zoltán néprajztudósról elnevezett díjat idén rendhagyó módon az állami kitüntetésekkel együtt adták át. Az elismerést ezúttal is tíz olyan határon túli személy vagy szervezet kapta meg, akik és amelyek a külhoni magyarságért kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenységet végeznek. A tíz díjazott között köszönthetjük Muzsnay Árpád is.

Muzsnay Árpád Szatmárnémetiben született, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen végzett. 1974 óta rendszeresen publikáló újságíró, kulturális szervezőként is aktív: tagja volt RMDSZ-nek, de a nevéhez fűződik az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület újjászervezése is 1991-ben Brassóban, valamint Kölcsey emlékének ápolása Sződemeteren és a szatmári térségben, továbbá Dsida Jenővel és Páskándi Gézával kapcsolatos kutatásai. Kiemelkedő tevékenységéért korábban Bocskai-díjat, EMKE- életműdíjat, Fábry Zoltán-díjat és legutóbb, 2022 novemberében Teleki Pál- érdemrendet is kapott.

Gratulálunk az újabb elismeréshez.

A 2023-as év díjazottjai:

Muzsnay Árpád (Erdély)

Györfi Erzsébet (Erdély)

Trif Olga Mária (Erdély)

Kormorán együttes (Vajdaság, Erdély, Felvidék)

Kopecsni Gábor (Felvidék)

A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület (Vajdaság)

A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület (Vajdaság)

A S7niáni Adv Fndre Művelődési Favesület ÍVaidasánl

Czébely Lajos (Kárpátalja)

Szenthe Sándor (Kanada)

MTI/Bede Emőke, 2023. augusztus 21.