Kórushangverseny a magyar kultúra napja alkalmából

A többéves hagyományhoz visszatérve kórushangversenyt szervezett a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD), az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség január 21-én, szombat délután a Donát úti református templomban. Az esemény alkalmával idén Jagamas János (1913–1997) népzenetudósra emlékeztek születésének száztízedik évfordulóján, illetve a Himnusz szerzőjére, Kölcsey Ferencre (1790–1838) halálának 185. évfordulóján.

„Boldog nép az, aki megérti Krisztus szavát” – hangoztatta áhítatában Bibza Gábor esperes, a Kolozsvár-Törökvágási református egyházközség lelkésze.

Köszöntőbeszédében Tóth-Guttman Emese, az RMD elnöke úgy fogalmazott: az ünnepek gazdagabbá teszik hétköznapjainkat. „Nem a csüggedés, hanem az öröm napja jött el. A magyar kultúra napjának kórushangversennyel való megünneplését édesapám, Guttman Mihály karnagy, a dalosszövetség örökös tiszteletbeli elnöke kezdeményezte” – tette hozzá, kiemelve: az RMD vasárnap Szamosújváron is szervezett ünnepi kórushangversenyt.

„Több szempontból is fontos a mostani kórushangverseny. Egyrészt azért, mert kétéves kimaradás után személyesen tudunk találkozni. Másrészt pedig fontos a magyar kultúra szempontjából is. Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját. Kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihály, százötven éve született gróf Bánffy Miklós. Az egy nemzethez való tartozás hitet és reménységet ad nekünk.  Olvassuk el a Himnuszt, mert útmutató lehet számunkra” – buzdította a jelenlevőket Széman Péter, az EMKE elnöke.

A szombat délutáni kórushangversenyen fellépett a Kolozsvári Református Kollégium öregdiákjainak férfikara (karnagy Székely Árpád), Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa (karnagy Fábián Apolka és Kálló Krisztián), a madéfalvi Schola és a Lux Aurumque kamarakórus (karnagy Ványolós András), a szilágysomlyói Szederinda citeraegyüttes (szakmai vezető Fekete István) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus (karnagy Bedő Ágnes). A kórusok műsorán magyar szerzők művei és népdalok szerepeltek.

Az eseményen Péter Éva, a BBTE oktatója Jagamas János zeneakadémiai oktatóról tartott előadást. Megtudtuk, hogy a népzenekutató és népzenegyűjtő emlékét őrzik Mérában, ahol Jagamas többször gyűjtött népdalt: a mérai kultúrház az ő nevét viseli, ősszel pedig az RMD megszervezi a Jagamas János népdaléneklési versenyt a falu és a környék gyermekei számára. A kórushangversenyen közreműködő Szűcs Ervin színművész Kölcsey Ferencről tartott előadásában kitért arra, hogy a magyar irodalomtörténet legmagányosabb személyisége adta nekünk a himnuszt.

Az eseményen készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg. 

Nagy-Hintós Dianna, Szabadság, 2023. 01. 22.