Kolozsvárt és Marosvásárhelyen is megemlékeznek a doni áldozatokról

Kolozsvárt és Marosvásárhelyen is megemlékezést szervez az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva 80. évfordulóján. 

Január 12-én, csütörtökön az EMKE Maros megyei szervezete és a marosvásárhelyi 23. Hagyományőrző Csoport megemlékezése 17 órakor kezdődik a vásárhelyi római katolikus temetőben, ahol ökumenikus megemlékezést, koszorúzást és gyertyagyújtást tartanak a Don-kanyari áldozatok emlékművénél. 18 órakor a Studium Hub konferenciatermében (Bolyai u. 15 sz.) vetítéssel, helyszíni II. világháborús hadtörténeti kiállítással, zenei előadással és könyvbemutatóval egybekötött történelmi megemlékezésre kerül sor.

Ünnepi beszédet mond dr. Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke, Pál-Antal Sándor akadémikus előadást tart, amelyet Berekméri Árpád Róbert történész-levéltáros történelmi ismertetője, korabeli dokumentumok vetítése és magyarázata követ.

Mindennapok a Don-kanyari harctéren – a II. világháborús hadtörténeti kiállítás anyagát Benkő József történész ismerteti, majd bemutatják Vetési Tamás Győzelem a felhők felett című könyvét. A rendezvényen katonadalok is felcsendülnek a nyárádszeredai Katonai Hagyományőrző Zenekar kíséretével.

Kolozsvárt január 14-én, szombaton tartanak megemlékezést a doni áldozatokról. A Vallásszabadság Házában (Bel-Magyar, majd Kossuth Lajos, jelenleg Bulevardul 21 Decembrie utca 14. szám) 17 órakor kezdődő rendezvényen ünnepi beszédet mond Széman Péter, az EMKE országos elnöke, A Don-kanyari áttörés, következményei és mai megemlékezések címmel dr. Ábrám Zoltán, az EMKE közép-erdélyi régiójának alelnöke tart előadást. Mindennapok a Don-kanyari harctéren – a II. világháborús hadtörténeti kiállítás anyagát Benkő József történész ismerteti, majd a kincses városban is bemutatják Vetési Tamás Győzelem a felhők felett című könyvét. Az itteni megemlékezésen is lesz katonanótázás Szabó Erik hegedűs kíséretével.

www.kronikaonline.ro, 2023. január 11.