EMKE–EMKISZ programok a XIV. Kolozsvári Magyar Napokon

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezet – EMKISZ programjai a XIV. Kolozsvári Magyar Napokon:

Szabédi nyílt nap és Nekünk ZÖLD! környezettudatossági műhely

2023. augusztus 15., kedd, 10–17 óra 
Helyszín: EMKE Szabédi László Emlékház (Lázár / Gh. Lazăr utca 30.)

Tizedik alkalommal hirdet nyílt napot az EMKE a Szabédi László Emlékházban.

Egész napos programjaink között kicsik és nagyok, fiatalok és régebb óta fiatalok egyaránt megtalálják azt, ami megszólítja őket.

Bepillantást nyerhetnek egy kutatókönyvtár mindennapjaiba, megtekinthetik a Szabédi-emlékszobát, valamint különféle műveltségi, történelmi, anyanyelvi (társas)játékokat próbálhatnak ki!

A Szabédi nyílt napon belül, 14:00 órától szervezi meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, az EMKISZ a Nekünk ZÖLD! környezettudatossági műhelymunkáját is.

További részletek az EMKE és az EMKISZ facebook-oldalán.


Dr. Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese előadása

2023. augusztus 17., csütörtök, 17:30 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház (Majális / Republicii utca 5/1.)

Címe: Erdély a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Épületek, tárgyak, történetek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2022-ben adta át új, Erdély népi építészetét és életmódját reprezentáló épületegyüttesének első ütemét. A székely kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg. A falak azonban nem csupán építészeti és kulturális értékeket és sajátosságokat őriznek, hanem olyan egyedi emberi sorsokat és történeteket mutatnak be a társadalom minden rétegéből, amelyeken keresztül átfogó és hiteles képet kaphatunk Erdély történelméről. A Múzeum kiállításai – a modern interpretációs eszközök – először és egyedi módon mutatják meg Erdély sokszínűségét, a magyar kultúra számára meghatározó vonásait.

Az épületekben a hagyományos enteriőrök mellett, termes kiállítások, multimédiás bemutatók ismeretátadási helyszínek egyaránt helyet kaptak. Olyan témák is megjelennek a kiállítások között, mint a migráció, Kós Károly és Sepsiszentgyörgy, az erdélyi örmények, a szászok kivásárlása, Bartók Béla vagy az erdélyi szabadkőművesség. A kiállításinkat előszereplős múzeumi színház, az élő történelem teszi emberközelivé.


14. KMN örömfőzés

2023. augusztus 19., szombaton 9 órától
Helyszín: Törökvágási Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park)

(Meglepetéssel is készülünk!)

 

Szeretettel várunk mindenkit programjainkra!